A tandíjjal egy bajom van, saját példámból kiindulva. 2001-ben hasonló helyzetben nem engedhettem volna meg magamnak, hogy egyetemre járjak, átlag alapján meg a felsö 15% messze nem fedte le a legjobbakat (nagyjából mindig a felsö 10-20%-ban voltam félévektöl függöen; de más nem feltétlenül ilyen szerencsés). A mostani rendszer inkább átengedi a gazdag, ámde hülye embereket, mint a jó vagy erös közepes képességü, szerényebb anyagi háttérrel bíró hallgatókat.
A vizitdíj és napidíj abszolút hülyeség, ráadásul messze nincs tisztázva, hogy hol mennyit kell fizetnem (az egyetemen 300 helyett 1000 Ft-ot patentolt le az orvos, hiába magyaráztam neki, hogy körzetileg csak a kisebb összeget kellene adnom). Továbbá van, akinek a 300 Ft-os tételek is megterhelöek: mamika elmegy orvoshoz, aki kiírja neki a vérvételt másnapra (300 HUF); mamika el is megy (600 HUF), majd az eredményekkel (persze csak este vagy másnap adják csak ki a leletet, hiába van kész már aznap délelött a teljes vizsgálat) vissza az orvoshoz (900 HUF). Ez azért mondjuk egy minimálnyugdíjból élö nénikének elég húzós.