Újabb kérdés, ezúttal fizikában / környezetvédelemben jártas kollégáknak: lakóházra nézve vajon mekkora a biztonságos távolság egy 20 kV-os (feltételezhetöen ~50 A) elektromos távvezetéktöl? Gondolok itt természetesen a körülötte rákot keltö elektromágneses mezöre. Internetes forrásokra nem igazán tudok támaszkodni: civil oldalakon sok a vészmadár, népes a hasonlóan "értelmes" ellentábor is; de a hivatalos / hatósági oldalak sem túl informatívak ezen a téren (önkormányzati dokumentumokban általában min. 5 méter védötávolságot írnak elö).
A helyzet a következö: házat vennénk, akadt is egy nagyon erös jelölt, de sajnos közvetlenül a telek határa felett fut az említett vezeték (épp a legnagyobb lelógásnál... ránézésre 6-7 méter magasan lehet, a ház eleje pedig 4 méterre a kerítéstöl). Számolgattam én már mindenfélét rendkívül fapados fizikai ismereteim alapján, de nem hiszem, hogy fedné a valóságot.
Gondoltam arra is, hogy ki kellene méretni a kritikus értékeket, de az OSSKI illetékes szakembere azzal küldött el melegebb éghajlatra, hogy civileknek túl drága egy ilyen vizsgálat...