Fejlemény: sikerült szereznem egy mágneses fluxussürüség mérésére alkalmas kütyüt (ld.
ITT), egyelöre referenciákat gyüjtök (lakás különbözö pontjain, utcai távvezetékek alatt, stb.), aztán kimegyünk a kérdéses házhoz is.
A szakirodalom nem túl egységes a határértékek tekintetében, de több helyen találkoztam már 20-40 nT körüli ajánlott limitekkel.
Eddigi mérések (három irányban mértem, a legnagyobb értéket adom meg): nappali közepén (lámpa alatt) ~20-25 nT, kanapén ~10-15 nT, ágy fejrészénél ~25-30 nT, notebook felett 5 cm-el ~120-150 nT, fura módon a nappali és az elöszoba között is megugrik 150 nT-ra (pedig fél méteren belül biztos nincs vezeték, elektromos eszköz). Kipróbáltam rádiók közelében is (ha már mágnest pakolnak a hangszóróba), de 2000 nT-nál kiakadt a mérö. Este persze megugrott az alapérték, a sok paraszt Való Világot néz.
Elözetes számítások alapján a kinézett ingatlan elökertjében 200-1000 nT közötti értéket fogok mérni...
Gvadányi utca, 120 kV-os távvezeték alatt: legnagyobb lelógásnál >2000 nT (méréshatár felett), oszlopnál ~1800 nT, a legközelebbi házak szélsö lakásainak ablaka alatt ~600 nT, a szomszédos utcában már inkább a normál utcai vezetéktöl való távolság volt mérvadó (fejmagasságban ~200-250 nT).
További eredmények majd ugyanebben az üzenetben következnek.