Author Topic: Roland MT-32 problems with BB 1.1  (Read 12170 times)

Ryoma

  • Helen`s Lover
  • **
  • Posts: 696
    • View Profile
    • My méga
Re: Roland MT-32 problems with BB 1.1
« Reply #15 on: March 09, 2021, 03:28:41 AM »
Yesterday I tried to enable the mt32.

I download the rom of the mt32 here :
https://drive.google.com/file/d/1j_XrcKR3GIeRY0F8Z7Uy6Nt0dLN1L6Nb/view

Replace dosbox by dosbox-x
https://dosbox-x.com/

Rename the rom as is
MT32_CONTROL.ROM + MT32_PCM.ROM and CM32L_CONTROL.ROM + CM32L_PCM.ROM.

And put it on a folder called rom. This folder is ea the same location than dosbox-x

In the dosbox.conf :
[midi]
mpu401 = intelligent
mpubase = 330
mididevice = mt32
midiconfig = 2 delaysysex
samplerate = 44100
mpuirq = 9
mt32.romdir = ./rom
mt32.reverse.stereo = off
mt32.verbose = off
mt32.thread = off
mt32.dac = 3
mt32.reverb.mode = auto
mt32.reverb.time = 5
mt32.reverb.level = 3
mt32.partials = 32

Change the setup of stunts.
Disappointed having unfairly lost the newbies race zct238.

GTAMan18

  • Otto's Student
  • **
  • Posts: 329
    • View Profile
Re: Roland MT-32 problems with BB 1.1
« Reply #16 on: March 09, 2021, 05:17:58 AM »
I'm using DOSBox-ECE
Tenyek focimdal 2005-tol 2013-ig

Duplode

  • Breaths Stunts
  • ******
  • Posts: 3955
  • Fear is your only god on the radio
    • View Profile
    • The Southern Cross Stunts Trophy
Re: Roland MT-32 problems with BB 1.1
« Reply #17 on: March 10, 2021, 07:41:23 AM »
DOSBox-X makes it easier to use MT-32 by having Munt built in. One issue I have noticed is that, compared to vanilla DOSBox + external Munt (which is how I usually play Stunts), MT-32 sound is lower pitched on DOSBox-X (about one semitone lower, if the guitar tuner app I'm using is to be trusted). Taking this video, which is claimed to have been recorded with a real MT-32, as a reference, the vanilla DOSBox + external Munt pitch is the most accurate one. (Note that, while I use Vinicius' trick of replacing the 1.1 MT-32 files with the 1.0 ones, this change doesn't significantly affect the pitch.)

(I haven't tried DOSBox-ECE yet; I'll give it a spin later.)

GTAMan18

  • Otto's Student
  • **
  • Posts: 329
    • View Profile
Re: Roland MT-32 problems with BB 1.1
« Reply #18 on: March 10, 2021, 09:44:44 AM »
The main menu song will still be borked, but not so much. So it's not enough to replace MT15.DRV, but also need the MTENG1.VCE and MTSKIDMS.VCE
Tenyek focimdal 2005-tol 2013-ig

GTAMan18

  • Otto's Student
  • **
  • Posts: 329
    • View Profile
Re: Roland MT-32 problems with BB 1.1
« Reply #19 on: March 10, 2021, 09:45:45 AM »
MT-32 sound is lower pitched on DOSBox-X

This is why external MUNT is better in terms of emulation
Tenyek focimdal 2005-tol 2013-ig

Ryoma

  • Helen`s Lover
  • **
  • Posts: 696
    • View Profile
    • My méga
Re: Roland MT-32 problems with BB 1.1
« Reply #20 on: March 13, 2021, 05:52:22 PM »
When I launch the game for a duel Diablo vs Countach (a car0 transform in car1), I have the message "out of memory...". I used mt32 sound.

With game_ad from llm, I have not theses problems...but it's difficult to come back to admin version.

I used dosbox-x, any idea ?
Disappointed having unfairly lost the newbies race zct238.

GTAMan18

  • Otto's Student
  • **
  • Posts: 329
    • View Profile
Re: Roland MT-32 problems with BB 1.1
« Reply #21 on: March 13, 2021, 05:55:45 PM »
DOSBox-ECE? Vanilla DOSBox?
Using 4-D Sports Driving (Doesn't equal actually to 4D Sports Driving)
Tenyek focimdal 2005-tol 2013-ig

Daniel3D

  • Skid`s Nightmare
  • **
  • Posts: 789
    • View Profile
Re: Roland MT-32 problems with BB 1.1
« Reply #22 on: March 13, 2021, 06:20:55 PM »
Try with the original crack. Stunts_k.com
I believe it is something in restunts..
Ever tried, ever failed. Try again, fail better.

Currently running 19 separate instances of Stunts or 4D Sports Driving.
---------
Stunts resources.
https://mega.nz/folder/JM8HQI5a#mH5ZBNwXC0eEBmockWo50A

Duplode

  • Breaths Stunts
  • ******
  • Posts: 3955
  • Fear is your only god on the radio
    • View Profile
    • The Southern Cross Stunts Trophy
Re: Roland MT-32 problems with BB 1.1
« Reply #23 on: March 13, 2021, 07:16:12 PM »
When I launch the game for a duel Diablo vs Countach (a car0 transform in car1), I have the message "out of memory...". I used mt32 sound.

With game_ad from llm, I have not theses problems...but it's difficult to come back to admin version.

I used dosbox-x, any idea ?

I tried to reproduce this problem with the most recent Diablo in your Mega versus the F40 (whose car1 has a similarly high polygon count), but it worked fine. The restunts executable I'm using is game.exe from the 7z archive in this post, invoked with the /smt switch for MT-32 sound. For further testing, I suggest posting your modified Countach 3SH, as well as your DOSBox-X configuration file.
« Last Edit: March 13, 2021, 07:36:27 PM by Duplode »

Ryoma

  • Helen`s Lover
  • **
  • Posts: 696
    • View Profile
    • My méga
Re: Roland MT-32 problems with BB 1.1
« Reply #24 on: March 13, 2021, 07:51:03 PM »
Here the 2 files.
Disappointed having unfairly lost the newbies race zct238.

Duplode

  • Breaths Stunts
  • ******
  • Posts: 3955
  • Fear is your only god on the radio
    • View Profile
    • The Southern Cross Stunts Trophy
Re: Roland MT-32 problems with BB 1.1
« Reply #25 on: March 13, 2021, 08:31:42 PM »
Okay, I think I have figured it out. The problem is neither with the restunts executable, nor with MT-32. What is happening is that:
  • The stunts_k.exe NeverLock crack doesn't work with DOSBox-X unless loadfix is used;
  • DOSBox-X reloads stunts_k automatically with loadfix upon detecting it has crashed (as evidence, the attached sceenshot shows a message that flashes on the screen very quickly); and
  • loadfix interferes with the normal behaviour of Stunts (see also llm's remarks on the subject).
Everything works fine with DOSBox-X and restunts' game.exe (even with game.exe /smt for MT-32 sound), and with vanilla DOSBox and either game.exe or stunts_k.exe.
« Last Edit: March 13, 2021, 08:36:15 PM by Duplode »

Ryoma

  • Helen`s Lover
  • **
  • Posts: 696
    • View Profile
    • My méga
Re: Roland MT-32 problems with BB 1.1
« Reply #26 on: March 13, 2021, 08:48:45 PM »
Thanks a lot, it works now.
Disappointed having unfairly lost the newbies race zct238.

GTAMan18

  • Otto's Student
  • **
  • Posts: 329
    • View Profile
Re: Roland MT-32 problems with BB 1.1
« Reply #27 on: March 13, 2021, 08:56:42 PM »
  • The stunts_k.exe NeverLock crack doesn't work with DOSBox-X unless loadfix is used;

The reason I don't use DOSBox-X
Tenyek focimdal 2005-tol 2013-ig

Ryoma

  • Helen`s Lover
  • **
  • Posts: 696
    • View Profile
    • My méga
Re: Roland MT-32 problems with BB 1.1
« Reply #28 on: March 13, 2021, 09:36:05 PM »
Did you like my Countach ?
Disappointed having unfairly lost the newbies race zct238.

Duplode

  • Breaths Stunts
  • ******
  • Posts: 3955
  • Fear is your only god on the radio
    • View Profile
    • The Southern Cross Stunts Trophy
Re: Roland MT-32 problems with BB 1.1
« Reply #29 on: March 13, 2021, 10:30:23 PM »
Did you like my Countach ?

It looks nice. In the past, I sometimes felt that, at least for some cars, the extra detail in a downscaled car0 doesn't translate too well to lower resolutions. I guess that's mostly in the eye of the beholder, though.