News:

Herr Otto Partz says you're all nothing but pipsqueaks!

Main Menu

Ha kell egy tanács...

Started by CTG, April 04, 2006, 03:00:02 PM

Previous topic - Next topic

CTG

Quote from: Akoss Poo on May 07, 2014, 08:32:06 PM
Én ugyan nem vagyok szakavatott a téren, de ha ilyennel küldenek el melegebb éghajlatra, hogy "civilnek túl drága egy ilyen vizsgálat", az felettébb gyanús... A metéltek csak jó pénzért árulják el, hogy ne költözz oda...

Azóta kiderítettem, hogy alsó hangon is 150e-ért vonulnak ki. Gondolom hoznak egy kis kézi müszert, nyomnak rajta két gombot, leolvassák, hümmögnek kettöt és ennyi volt.

Usrin

Quote from: CTG on May 07, 2014, 05:09:58 PM
Újabb kérdés, ezúttal fizikában / környezetvédelemben jártas kollégáknak: lakóházra nézve vajon mekkora a biztonságos távolság egy 20 kV-os (feltételezhetöen ~50 A) elektromos távvezetéktöl? Gondolok itt természetesen a körülötte rákot keltö elektromágneses mezöre.

A helyzet a következö: házat vennénk, akadt is egy nagyon erös jelölt, de sajnos közvetlenül a telek határa felett fut az említett vezeték (épp a legnagyobb lelógásnál... ránézésre 6-7 méter magasan lehet, a ház eleje pedig 4 méterre a kerítéstöl). Számolgattam én már mindenfélét rendkívül fapados fizikai ismereteim alapján, de nem hiszem, hogy fedné a valóságot.

Ha minden igaz, a vezeték körüli térerösség egyenesen arányos az áramerösséggel, és fordítottan arányos a távolsággal. (Függvénydeszka helyett innen: http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1gneses_indukci%C3%B3) Eszerint a töled 8 méterre lévö 50 A-es vezeték hatása ugyanannyi, mintha 80 cm-re menne 5 A. Utóbbi a házon belüli 220 V-os vezetékekben is simán elöfordul (ráadásul azokból több is van), úgyhogy én nem aggódnék miatta. Persze kérdés, hogy az 50 A tényleg annyi-e, és nem több.

Amúgy a 150 ezres mérés nem valami hosszabb sorozat lenne? Értelme csak annak van, ha legalább egy egész napon át mérnek, és átlagolnak. (Ha éjjel kevesebb fogyasztó lóg a távvezeték végén, akkor a térerösség is kisebb, mint nappal.)
Colour of living being is determined by the gene.

CTG

Hát... szemre így néz ki a dolog...

Usrin

A helyedben engem azért zavarna, mert repülök (felhök, égitestek, stb.) fotózásakor belóg a képbe. (Egészségi kockázatról lásd az elöbbi számolgatást... kép alapján sem lett ijesztöbb.) A tulajnak viszont felemlegetném a vezeték okozta rákkockázatot, hadd akarjon kevesebb pénzért is megszabadulni a házától.
;)


Colour of living being is determined by the gene.

Usrin

Quote from: Akoss Poo on May 07, 2014, 08:32:06 PM
Én ugyan nem vagyok szakavatott a téren, de ha ilyennel küldenek el melegebb éghajlatra, hogy "civilnek túl drága egy ilyen vizsgálat", az felettébb gyanús... A metéltek csak jó pénzért árulják el, hogy ne költözz oda...

Forever valószinütlen összeesküvés-elméletek!  ;D (Az OSSKI szerintem nem egy burzsuj cég, hanem egy állami intézmény, aminek a bevétele egyenesen megy az államkasszába. Kétlem, hogy bárki ezen az úton akarna meggazdagodni ill. CTG-t láb alól eltenni.)
Colour of living being is determined by the gene.

CTG

Quote from: Usrin on May 08, 2014, 10:24:28 PM
A helyedben engem azért zavarna, mert repülök ... fotózásakor belóg a képbe.

Ferihegy a kert felé... :D

zaqrack

egy ekkora kis vezetékt?l semmivel se lesz több bajod mint ami eddig is van. Ha ez menne a ház felett az mondjuk már más téma.Ellenben a jobb oldali ablakon törött a red?ny  ;D

CTG

Quote from: zaqrack on May 09, 2014, 02:51:51 PM
Ellenben a jobb oldali ablakon törött a red?ny  ;D

...vagy csak a Google Maps nem tudja illeszteni a képeket. :D

CTG

#68
Fejlemény: sikerült szereznem egy mágneses fluxussürüség mérésére alkalmas kütyüt (ld. ITT), egyelöre referenciákat gyüjtök (lakás különbözö pontjain, utcai távvezetékek alatt, stb.), aztán kimegyünk a kérdéses házhoz is.

A szakirodalom nem túl egységes a határértékek tekintetében, de több helyen találkoztam már 20-40 nT  körüli ajánlott limitekkel.

Eddigi mérések (három irányban mértem, a legnagyobb értéket adom meg): nappali közepén (lámpa alatt) ~20-25 nT, kanapén ~10-15 nT, ágy fejrészénél ~25-30 nT, notebook felett 5 cm-el ~120-150 nT, fura módon a nappali és az elöszoba között is megugrik 150 nT-ra (pedig fél méteren belül biztos nincs vezeték, elektromos eszköz). Kipróbáltam rádiók közelében is (ha már mágnest pakolnak a hangszóróba), de 2000 nT-nál kiakadt a mérö. Este persze megugrott az alapérték, a sok paraszt Való Világot néz.

Elözetes számítások alapján a kinézett ingatlan elökertjében 200-1000 nT közötti értéket fogok mérni...

Gvadányi utca, 120 kV-os távvezeték alatt: legnagyobb lelógásnál >2000 nT (méréshatár felett), oszlopnál ~1800 nT, a legközelebbi házak szélsö lakásainak ablaka alatt ~600 nT, a szomszédos utcában már inkább a normál utcai vezetéktöl való távolság volt mérvadó (fejmagasságban ~200-250 nT).

További eredmények majd ugyanebben az üzenetben következnek.

CTG

Quote from: Usrin on May 08, 2014, 02:31:27 PM
Ha minden igaz, a vezeték körüli térerösség egyenesen arányos az áramerösséggel, és fordítottan arányos a távolsággal.

Ez az összefüggés csak a vezeték közvetlen közelében érvényes, a távolság növekedésével már a négyzetes tag dominál, ld. http://www.researchgate.net/publication/228905700_A_Simple_Method_to_Approximate_the_Magnetic_Field_in_the_Vicinity_of_Overhead_Power_Lines/file/9fcfd50ad258c6b356.pdf

Usrin

Mikor elöjött a kérdés, akkor józan paraszti ésszel én is négyzetes összefüggésre gondoltam. Ám nem mertem beírni, inkább rákerestem, és találtam helyette az egyenes arányosságot (a Wikipedián távolsági megkötés nélkül)... Ha mégis négyzetes, akkor az Ön helyzete csak javul.
Colour of living being is determined by the gene.

CTG

#71
Óriási meglepetés: mindössze 60 nT értéket mértem a kérdéses ház elött. Ez már csak azért is furcsa, mert a rá meröleges utcában (ahova a 20 kV szállítóvezeték szintén bekanyarodik) 300 nT-t mutatott a kütyü. A mérést többször megismételtem, a két helyszín között ingázva...

Ellenben találtunk más kizáró okot: az érintett utcában abnormálisan sok az eladó ház (kb. minden ötödik-hatodik), tehát vmiért gáz a környék. De még ha feltételezném, hogy ennyi hülye vett fel felelötlenül hitelt, ki garantálja, hogy a jelenleg nyugodtnak tünö környékre nem költözik be egy-két rajcigány klán, esetleg egy BMW-s partiparaszt? Bár családi házakról beszélünk, mégis tipikusan olyan övezet, ahova nem kertet müvelni költöznek ki az emberek - egy 500 nm-es telek sokkal inkább alkalmas kerti bulikra, hétvégi hözöngésre. Ráadásként a hátsó szomszéd ház - bár hatalmas - "cigányosan" lepukkant (zéró vakolat, omladozó terasz, a telek rendezetlen, elhanyagolt), az udvaron pedig egy román rendszámos Dacia parkol...